Tuesday, December 22, 2009

Rentetan kelahiran Muhammad Dinie Irsyad





Alhamdulillah.. akhirnya doa kami diperkenankan Allah..



Setelah 5 tahun lebih menunggu akhirnya rasa cam mimpi jer... Aku buat UPT awal pagi Jumaat 10 April 2009. Tanda... ada double line..rasa bersyukur sangat2..yelah selama ini buat UPT asyik 1 line jer.. maksudnya tak mengandung lah.. tapi berbeza pagi tu.. rasa gembira tak dapat aku luahkan.. sampai je opis terus pi jumpa doktor..period ku selama ini kan tak regular so susahlah doc nak bagitahu berapa minggu sebenarnya aku mengandung.. malam tu lak pi klinik Kita kat Wangsa Maju.. Doc tu scan dan beritahu usia kandunganku baru 5 minggu..lepas seminggu aku pi scan lagi sekali kat Klinik Seri Indah di Taman Samudra.. Doc Zulailah confirmkan masa tu aku mengandung 9 minggu.. due date 4 Disember 2009.. tapi dalam masa yang sama perkhabaran yang tak sedap aku dengar ialah ada cyst plak menumpang dalam perutku ni.. kena buat operationlah.. mcam2 lagi.. kena rujuk hospital Selayang plak..


Masa 11 minggu aku kena tahan wad sebab kering air dalam badan.. masuk air lebih kurang 8 botol.. alahan teruk masa mengandung..tapi syukurlah.. sekurang-kurangnya merasalah pengalaman orang mengandung camner..




camner lah kan boleh mengandung selepas hampir 5 thn menunggu..semua orang bertanya.. tapi yang pastinya aku pernah berurut.. banyak kali gaklah.. yang last sekali aku cuba pakai Biodex.. 3 kali gak lah berurusan dengan Narz melalui online kat WanitaMelayu.com.. start bulan 12 2008.. dalam bulan April dah lekat.. mungkin rezeki melalui penggunaan Biodex kot..



oklah .. sedikit coretan megenai pengalaman bersalinkan Muhammad Dinie Irsyad..


-hari sabtu 4 Disember 2009 aku balik kampung..tapi masa tu dah keluar skit air tapi masing2 tak tahu.. buat tak tau je lah.. hari berikutnya pun sama gak.. setiap hari macam tu.. sehinggalah melepasi due date baru iaitu 8 Disember.. pi checkup ibu mengandung kat Klinik Desa Pinang Tunggal.. bagitau kat nurse.. terus dia suruh pi Hospital Kepala Batas.. 2 hari gak aku kat situ..



-Esoknya aku kena naik ambulance pi Hospital Seberang Jaya.. lebih kurang pukul 7 malam sampai kat sana.. mak, ayah dan adik ikut dari belakang ke sana.. terus masuk jumpa doc.. doc scan dan beritahu kena operate malam tu jugak.. berdebar gaklah.. lepas terang lebih kurang, doc tanya nak tunggu ke nak bincang ngan suami dulu.. masa tu baru bukak 3 cm.. Ala lak baru nak naik bas balik Penang... Doc kata kalau nak tunggu suami takut baby tak dapat diselamatkan..pendek kata lemas dalam perut.. air ketuban dah kurang.. tak boleh nak tunggu lagi.. lepas doc terang risiko operation ni, aku pun dengan rela hatinya sign borang pembedahan tu.. sendirik tau... ambik keputusan.. doc akan maklumlah kat suami lepas ni..



- lebih kurang kul 10.30 malam aku ditolak ke OT.. bilik pembedahan... dalam bilik tu ada 2 doc bedah, yg selebihnya pemerhati.. sejuk tak terkata masa dalam bilik tu.. lepas kena suntik ubat bius kat belakang badan, dah tak rasa apa2..alih-alih dengar suara baby menangis..masa tu lebih kurang pukul 11.30 malam..



- baby ditunjukkan kepada aku.. dia tanya lelaki ke perempuan.. aku tengok... aku cakap lelaki.. doc tu kata.. inilah anak awak.. aku ucap syukur masa tu... tak terkata tengok anak sendiri..bersyukur sangat2.. lepas tu mulalah doc tu ambik proses menjahit...



-Lebih kurang 3 hari gak aku dok kat wad 10.. anak plak dok kat ICU.. sebab doc nak pantau baby takut terminum air ketuban.. kena masuk antibiotik.. 6 hari kena dok ICU.. sape-sape datang melawat pun boleh melawat mak jer...aku ngan Ala je dibenarkan masuk wad SCN ICU tu.. hari2 pi tengok..



-hari ketiga aku dibenarkan balik rumah.. tapi pagi esoknya plak masuk balik wad 4 sebab tak boleh nak kencing langsung.. cam tersumbat je pundi kencing.. masuk wad diajar cara kencinglah.. macam tak logik tapi tulah 6 jam sekali dia ikat tiub.. bagi rasa nak terkucil, dia bukak balik tiub.. 3 hari plak dok wad.. bila boleh balik, kena dok kat wad ICU plak teman baby..kalau baby boleh menyusu, ibu dan anak boleh pulang sekali.. syukur lah Dinie ni pulun menyusu sehingga aku tak tido semalaman.. dari kul 9.30 malam sampailah 7 pagi.. dok kendong dia jer.. esok tu baru bali..



-nasib baik Dinie takde kuning.. lepak je kat rumah tido, bangun, menyusu, aktiviti harian Dinie dan ibunya..hehehe..

4 comments:

Afne said...

hehe.. tak merasa meneran la yea. takpe la, setiap org ada bahagian masing2.

mmg nmpk besar je dinie peha dh berketak. to kak efa, teruskan penyusuan ibu secara eksklusif. no plain water, no formula milk, no pacifier.. till he turns 6 months k. insyaallah u can do it.

rossysweety said...

eee...senangnya epa bersalin....tak apa...semua tu rezeki memasing....geram tgk baby...cam budak dah besar ajer...jaga irsyad baik2 ye...selamat berjaga malam...

dilaOHdila said...

ucapan tahniah dari dilla atas kelahiran baby baru ni
seronok tak terkata bagi seorang ibu...betapa rahmatnya tuhan berikan. syukur alhamdulillah

Miss Belle said...

Cograts kak effa... cute baby... comelnye