Friday, March 30, 2012

Pesanan seseorang...

Salam,

hari ni rehat panjang.. tak pegi mana-mana..so kiter jalan2 masuk keluar blog orang.. ada 1 benda last minute jumpa.. nak syer together dan nak jadikan iktibar dan jadikan panduan kepada kita sesama..


Pesanan dari Shamrulismawi Abah BlackPearl, ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...


Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.

Sedihkan..

sesetengah yang kita lakukan hari ni tanpa kita sedar kita telah abaikan.. banyak yang kita 'buat' daripada tak buat bila dengan anak.. moga ape yang dilahirkan di atas akan cuba kita 'jangan buat' .. Insyaallah kita akan ke arah kebaikan dan lebih hargai masa dan tingkahlaku anak semula..ini peringatan untuk aku... klu orang lain  terima ke tak boleh terima ker terpulanglah..

MUHAMMAD DINIE IRSYAD..mama sayang kamu banyak2..mmuahhh... 


No comments: