Thursday, August 13, 2009

Oh Indahnyer perasaan ini...

Perasaan aku sekarang diminggu ke 23..




Sekarang dah 5 bulan.. Minggu depan dah 6 bulan..

Aku dah dapat rasa pergerakan baby! Seronok... tapi camne nak cite ek.. tak boleh nak citer..
Dah lama rasa bila perut aku sekejap rasa cam ada angin... rasa cam ada benda dok main dalam perut.. cite kat Ala dia plak tak dapat nak rasa.. bila sentuh jer.. senyap... cian dia...

Saiz perut aku still tak jelas sangat. Bila aku naik lrt pegi balik keje, kompem orang takkan bagi seat kat aku sebab tak nampak macam pregnant pun. Nampak cam perut buncit jer.. Teragak2 orang nak bagi duduk.. dia ni pregnant ker buncit hahahaha..Tapi pada aku besarlah jugak dah sampai terbonjol macam tu takkanlah tak perasan..

Aku masih tak perlukan baju mengandung ketika ini... masih pakai baju kurung pergi keje.. tengoklah 6 bulan nanti mungkin dah kena start kumpul baju mengandung.. Malam2 pulak kat rumah panas jer memanjang.. tanya member2 lain diorang pun bagitahu time pregnant ni memang panas.. kipas tu on je 24 jam..

Perkembangan baby dalam perut
  • Janin menjadi lebih aktif, berpusing dari sisi ke sisi dan kadangkalanya kepalanya ke atas badan.
  • Janin akan tidur dan terjaga dalam selang masa tertentu.
  • Kukunya telah turut tumbuh, begitu juga dengan rambut dan keningnya.
  • Dalam bulan ini, anda boleh mula melihat jantina bayi melalui ultrasound kehamilan
  • Janin membesar dengan cepat dan diakhir bulan kelima, panjangnya menjadi 8 hingga 12 inci dan berat menghampiri 1 paun.
  • Yang menyeronokkan semasa ini, anda telah mula merasa pergerakan bayi di dalam perut bermula dengan rasa ibarat ada rerama sedang terbang di dalam perut anda. Gerakan ini akan semakin ketara apabila bayi semakin membesar - sumber: ratuhati.com

3 comments:

Afne said...

seronok kan bila dh rasa movement baby.. tak lama lg rasakan penangan kungfu kung tao baby yg menyenakkan perut. tido mlm pn blh terjaga tau haha.

kak efa, selamba je la ckp ngan org dlm lrt.. saya ni pregnant pastu buat2 tarik baju ketat tang perut hehe

Alifaforever said...

tu lah... rasa tak sabar ni... tido malam pun gerenti tak macam dulu.. tido mati.. sekarang tido terjaga2..hahaha

malu eh nak cakap ... setakat tunjuk muka sedih dah ler... bagi lah seat tu...

elna said...

salam....best kan....kita pun cam tu...seronok sgt...asyik ajak cakap jer dengan dia...last check up hari tu...doc buat 3d scan, cos dah masuk 26 minggu...nampak la sifat dia...doc cakap your baby very aktif...susah tul nak ambil gambar dia...rasa terharu sgat bila nampak jelas dia dalam perut umi dia nie...eiks cam tak sabar nak dia lihat dunia fana nie...harap semua selamat...amin...bila dah tahu jantina dia tak putus2 belikan semau warna pink...hahahaha...best banyak tul yg cecantik...lagi2 sekarang sana sini tgh slae...sampai penuh dah baju/barang dia tu..hahha...i'm very excited...:)