Sunday, December 1, 2013

fenomena cheeskut

Assalamualaikum

Ni kes orang buat aku nak buat..so aku pun trylah buat cheesekut ... sedap jugak ek..

kat bawah ni resepinya..
bahan2nya...tuan dan puannn..

# Biskut Hup Seng Duluxe Crackers

#Cream Cheese 200 / 250 gram (any brand janji HALAL)

#Susu pekat manis 1/2 tin

#Susu segar (untuk mencelup biskut)

Nestum

cara2nya....

1. Mula-mula.. putarkan cream cheese.. 250g. Putarkan sampai kembang..
2. Lepas tu masukkan setengah tin susu pekat. Ikut selera masing-masing kalo suka manis.. lebihkan susu pekat tu.. nak mudah lepas dah mix dua-dua bahan tu cuba rasa dulu adunan tu.
3. Bila rasa dah ok,.. adunan dah sebati.. nampak warna pun dah bertukar.. tambahkan dua ke tiga sudu susu segar sikit jer pun.. putarkan lagi smapai adunan nampak tak pekat.. dan tak cair...  sedang-sedang.. Kalau ikut betul-betul resepi Insyaallah jadi.
Celupkan dulu biskut kedalam susu susu segar..  sesaat dua.. Tak perlu lama.. nanti biskut terlalu lembik.
Muula lah menyusun biskut dalam bekas.. lapiskan dengan adunan cream cheese tadi selapis demi selapis, di selang selikan dengan biskut dan nestum.. Penuhkan ruang bekas dengan biskut sebelum sapukan cream cheese.
Akhir sekali buatlah decoration yang anda mahukan..





dan inilah hasilnya...taraaaa



model ni tak leh rasa lagi..nanti tercekik lak..

No comments: